Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Όταν το 1904 η ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ξεκίνησε να σερβίρει τον πρώτο καφέ στους επισκέπτες της, γεννήθηκε μεμιάς ένα φιλόδοξο όραμα για έναν χώρο όπου η αναψυχή και ο πολιτισμός θα συνδέονται με την κοσμοπολίτικη ψυχή της πρωτεύουσας. Η απαράμιλλη θέα στον Εθνικό Κήπο και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ανέδειξε γρήγορα την ΑΙΓΛΗ σε σημείο συνάντησης διανοούμενων, καλλιτεχνών και πρωτοπόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιούργησαν μια κοινότητα που αντάλλασσε ιδέες και έθετε τις βάσεις για μια νέα εποχή καινοτομίας. Καθώς οι δεκαετίες κυλούσαν, η ΑΙΓΛΗ κατέκτησε τη φήμη ενός από τα πιο αγαπημένα τοπόσημο της πόλης, μια αληθινή όαση μέσα στον αστικό ιστό, που κέρδισε με τον καιρό αυτό ακριβώς που υποσχόταν το όνομά της: την αίγλη!

Σήμερα, 120 χρόνια μετά, η ΑΙΓΛΗ, το “πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών”, διανύει μια νέα εποχή που ενώνει το ένδοξο παρελθόν με το δυναμικό παρόν. Πλήρως ανανεωμένη και ανακαινισμένη, συνδυάζει με μαεστρία το παρελθόν της με τις σύγχρονες τάσεις, παραμένοντας πιστή στην ιστορική της σημασία. Με γνώμονα αυτό, φιλοδοξεί να συνεχίσει να αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας, γεφυρώνοντας την παράδοση με την καινοτομία, το κλασικό με το μοντέρνο. Στο νέο της ξεκίνημα λοιπόν, δε βλέπει μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον της πόλης και αποτελεί έναν τόπο που εμπνέει, ενώνει και εξελίσσεται.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Αντωνόπουλου, για την ιστορία της Αίγλης Ζαππείου και τον κόσμο της Αθήνα από το 1900 μέχρι σήμερα εδώ.

Aigli Zappeiou-Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ <br>ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
1888

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ
ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Στο τέλος του 19ου η Αθήνα έψαχνε να βρει βηματισμό της μερικές δεκαετίες μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, και η απόφαση για την ανέγερση του Ζαππείου Μεγάρου ήταν κομβική στην εξέλιξη της αθηναϊκής πολεοδομίας. Το χτίσιμό του ξεκίνησε στις αρχές του 1880, η κατασκευή του κόστισε δύο εκατομμύρια χρυσές δραχμές, και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν με πανηγυρικό τρόπο την 20η Οκτωβρίου του 1888.
Aigli Zappeiou-ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ <br>ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ <br>ΑΓΩΝΕΣ
1896

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ
ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
ΑΓΩΝΕΣ

Ήταν το πρώτο κτήριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες, του 1896 εν προκειμένω. Το νεοκλασικό μέγαρο με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού σχεδιασμένο από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας και την εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας στις αρχές του 20ού αιώνα. Αναπόσπαστο κομμάτι του η Αίγλη μέσα στον καταπράσινο κήπο του Ζαππείου, κτίστηκε στις αρχές του 1900 με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους, αλλά και τη διατήρηση της καλαισθησίας των κήπων του Ζαππείου, στον οποίο αφιέρωνε όλα τα εμπορικά της κέρδη.
Aigli Zappeiou-ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ <br>ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ
1904

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ
ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Το αναψυκτήριο «Αίγλη του Ζαππείου» άνοιξε τις πόρτες του το 1904 ∙ ήταν η «πρέπει» έξοδος των Αθηναίων μέσα στη χαρούμενη και αισιόδοξη ατμόσφαιρα της belle epoque, αποτέλεσε πόλο έλξης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, και σημείο συνάντησης για όλες τις εξέχουσες προσωπικότητες τότε. Σε φωτογραφίες της εποχής βλέπουμε κυρίες με εμφανίσεις ιπποδρομιών του Άσκοτ με καπέλα και μια δαντελένια μακρυά φορέματα, και κυρίους με άσπρα κοστούμια, παναμάδες και καπέλα γενικώς, παπιγιόν και λαιμοδέτες, να απολαμβάνουν τον καφέ τους, και τα αναψυκτικά τους.
Aigli Zappeiou-ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΘΕΡΙΝΟΣ <br>ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
1910

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΘΕΡΙΝΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ήταν στα τέλη του 1910 που η πρωτεύουσα απέκτησε έναν από τους πρώτους θερινούς κινηματογράφους της και το σινέ – Αίγλη έγινε από τα επίκεντρα της ψυχαγωγίας εκείνης της εποχής. Με χωρητικότητα 400 ατόμων είναι ο παλαιότερος υπαίθριος κινηματογράφος της πόλης, που συνεχίζει να λειτουργεί χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο ήδη από τη δεκαετία του ’90. Εκείνα τα χρόνια μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, του Α’ Παγκοσμίου και της Μικρασιατικής Καταστροφής, τα πολιτικά πάθη ήταν στο φόρτε τους, οι συζητήσεις έδιναν κι έπαιρναν, οι αισθητικές και ιδεολογικές αναζητήσεις κόχλαζαν, και η «Αίγλη» ήταν εκκολαπτήριο νέων ιδεών.
Aigli Zappeiou-ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ <br>ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
1933

ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Οι λογοτέχνες την τιμούσαν δεόντως και σε φωτογραφία του 1933 βλέπουμε τους Στρατή Μυριβήλη, Άγγελο Τερζάκη, Ηλίας Βενέζη και Θράσο Καστανάκη να πίνουν εκεί τον καφέ τους. Την αίσθηση αυτή αποδίδει πολύ παραστατικά στο πολιτικό του μυθιστόρημα «Αργώ» ο Γιώργος Θεοτοκάς: «Στην ταράτσα της Αίγλης επικρατούσε αρκετή νευρικότητα. Οι φοιτητές είχανε πιάσει τα περισσότερα τραπεζάκια κι είχανε διώξει τον άλλο κόσμο με τη φασαρία τους. Πηγαινοερχόντανε συνεχώς, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον και αναποδογυρίζοντας τις καρέκλες, πειραζότανε από μακριά, φωνάζανε, γελούσανε, συζητούσανε όλοι μαζί για τις εκλογικές πιθανότητες της επομένης Ιστορικής ημέρας.
Aigli Zappeiou-Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ
1961

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Στην 100στή επέτειο από την υπογραφή της διαθήκης του Ευάγγελου Ζάππα, ο χώρος ανακαινίζεται και στις 22 Μαρτίου του 1961 εγκαινιάζεται εκ νέου από τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Αίγλη περνάει σε νέα φάση αναβαθμισμένης λειτουργίας ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ζαππείου.
Aigli Zappeiou-ΤΑ ΛΑΜΠΕΡΑ ‘90s
1988

ΤΑ ΛΑΜΠΕΡΑ ‘90s

Η πιο δοξασμένη περίοδος της Αίγλης στην εποχή μας, αρχίζει το 1988 και η Αίγλη γίνεται το απόλυτο κοσμικό στέκι της Αθήνας. Τρελά πάρτυ σταρ, λανσαρισμάτων , λαμπερές εκδηλώσεις από πρεμιέρες ταινιών σαν το Mediterraneo και τον Τζέημς Μποντ γίνονται αφορμή για ξεσηκωτικά γλέντια. Ήταν όλοι εκεί, και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι ∙ από τους Χατζιδάκη, Χορν, Ειρήνη Παπά, Πλωρίτη, Δανδουλάκη μέχρι Βουγιουκλάκη, Ντενίση, Λάσκαρη, Κούρκουλο, Τζιανφράνκο Φερέ, κι από Πολατώφ, Μπίλι Μπο, Τζίγγερ, Μπονάτσο μέχρι Θεόδωρο Βαρδινογιάννη, Χρήστο Λαμπράκη και Σωκράτη Κόκκαλη.
Aigli Zappeiou-ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ <br>ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ
1995

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ
ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ

Οι άνθρωποι της μόδας χτυπάνε κάρτα στην Αίγλη που καταφέρνει να εκφράσει το δυναμισμό, τη χαρά, το life style και την αισιοδοξία της πρωτεύουσας στα τέλη του 20ου αιώνα. Εκεί θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα ο άγνωστος τότε Τάκης Ζαχαράτος μιμούμενος την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στα τραπέζια της θα καθίσουν κορυφαίοι διεθνείς καλλιτέχνες που έρχονται για παραστάσεις στην Αθήνα, σαν την Αγνή Μπάλτσα, την Μονσεράτ Καμπαγιέ, και πολλούς άλλους. Καλλιτεχνικός, πνευματικός, επιχειρηματικός κόσμος, όλοι αγκαλιάζουν την Αίγλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της αθηναϊκής ζωής. Είναι το σκηνικό όπου έγιναν γυρίσματα για το «13ο Κιβώτιο» με πρωταγωνιστές το Νίκο Κούρκουλο και τη Βάνα Μπάρμπα.
Aigli Zappeiou-Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ <br>ΠΥΡΚΑΓΙΑ
1998

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ένα δραματικό γεγονός σημάδεψε την ιστορία του συγκροτήματος. Το 1998, μια καταστροφική πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, αναγκάζοντας την άμεση διακοπή της λειτουργίας του. Η έκταση της καταστροφής ήταν τέτοια που απαιτήθηκε μια εκτενής περίοδος αποκατάστασης. Μετά από μια ολοκληρωτική ανακαίνιση που διήρκεσε δυόμισι χρόνια, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού, το συγκρότημα κατάφερε να επαναλειτουργήσει, επιστρέφοντας ανανεωμένο και έτοιμο να συνεχίσει την πορεία του.
Aigli Zappeiou-Η ΑΙΓΛΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ <br>ΝΕΑ ΧΕΡΙΑ
2000

Η ΑΙΓΛΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ
ΝΕΑ ΧΕΡΙΑ

Μια νέα εποχή ξεκίνησε για την Αίγλη Ζαππείου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν τα ηνία της διαχείρισης ανέλαβε ο Θανάσης Πλατής. Υπό τη διεύθυνσή του, ο εμβληματικός χώρος μετονομάστηκε σε Platis Bistrot Cafe, σηματοδοτώντας μια φρέσκια προσέγγιση στη λειτουργία του. Η πορεία του χώρου πήρε νέα τροπή όταν ο γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς εισήλθε στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση της Αίγλης Ζαππείου μέσω μιας μακροχρόνιας σύμβασης μίσθωσης, συνεχίζοντας έτσι την πλούσια ιστορία αυτού του ιστορικού σημείου της Αθήνας.
Aigli Zappeiou-ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ <br>ΕΠΟΧΗΣ
2020

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ
ΕΠΟΧΗΣ

Η Αίγλη Ζαππείου, ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Αθήνας και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της πρωτεύουσας για πολλές δεκαετίες, έφτασε σε ένα απροσδόκητο τέλος το 2020. Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία ήρθε με την οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα από το 2010 και μετά. Η Αίγλη προσπάθησε να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών της παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε το 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τη λήξη της σύμβασης της τότε διαχείρισης, οδήγησαν στην οριστική διακοπή της λειτουργίας του ιστορικού καταστήματος.
Aigli Zappeiou-Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙ <br>(ΚΑΙ ΠΑΛΙ) ΑΙΓΛΗ
2024

Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙ
(ΚΑΙ ΠΑΛΙ) ΑΙΓΛΗ

Η ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ξεκινάει και ετοιμάζεται να γράψει καινούργιες ιστορίες. Το «πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών» που λειτούργησε πρώτη φορά το 1904, εξελίσσεται σε ένα πολυσυλλεκτικό χώρο, ανοιχτό για όλον τον κόσμο. Όπως ήταν και είναι άλλωστε το DNA της Αίγλης των Αθηναίων. Σε μια εποχή όπου οι χώροι καλούνται να γίνουν κάτι περισσότερο από απλές τοποθεσίες, η ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ αναδύεται ως ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα εμπειριών, που επαναπροσδιορίζει την έννοια του αστικού πολιτιστικού κέντρου.